Dick Pieter -New Ugly Art -  
 
 

 

Belangrijk om te weten.

Dick Pieter is de grondlegger van een geheel nieuwe kunststroming, namelijk "New Ugly Art". Uiteraard werd dat een wereldwijd succes. Ik twijfelde echter wel of ik u dat nog zou tonen op mijn site. Immers, zoals misschien elders heeft gelezen wilde ik een wat serieuzere toon gaan zetten. Het grapgehalte van uitlatingen hier gedaan eigenlijk tot nul reduceren. Anderzijds begreep ik uit de vele reacties die ik er op kreeg dat men er de aardigheid ook wel van inzag. Misschien doe ik er niet verstandig aan maar laat de twee artikeltjes die ik er aan spendeerde daarom nog maar even staan. Het eerste artikeltje handelt over de functionele toepassing van New Ugly Art, het tweede artikeltje gaat over de oorsprong van New Ugly Art. Het compromis dat ik hierbij sluit is dat ik een argeloze bezoeker er niet al op mijn hoofdpagina mee confronteer, en bovendien deze toelichting geef. Tot slot, misschien is het eigenlijk wel grappig om te weten dat New Ugly Art ook nog een behoorlijk serieuze kant heeft, ik heb die nooit vertelt. Misschien dat ik dat ooit nog eens doe, dat zal namelijk New Ugly Art plotseling in weer een heel ander licht doen strijken. Voorlopig hoop ik echter dat u de artikeltjes met een knipoog leest, ze niet verwart met andere zaken op deze site. Hieronder de twee artikeltjes zoals de bezoekers van mijn site ze onvoorbereid aantrof. Deze voorkennis maakt het natuurlijk wel ietsje minder geinig, maar dat is nu eenmaal het lot van een compromis. Misschien moet u zich de gelaatsuitdrukking van de argeloze lezer er zich bij voorstellen, dat geeft weer wat meer plezier.

 

(Oorspronkelijke te lezen op de hoofdpagina:)

Nu ook Ugly Art bij Dick Pieter!!
Als eerste kunstenaar ter wereld gaat Dick Pieter zich nu ook richten op Ugly Art! Het is een gat in de markt!! Niet dat ik wil opscheppen of zo, maar ik verzeker u, ik kan het lelijk maken als geen ander. Jonge, jonge, wat kan ik dat goed! Nu zijn er natuurlijk altijd mensen die zeggen dat ze mijn New Ugly Art wel mooi vinden, maar goed, sommige mensen hebben altijd wat te zeuren! Daar moeten u en ik ons niet aan storen.

U zult zich afvragen waarom lelijk? Waarom New Ugly Art? Dat is eigenlijk heel logisch. Stel u voor: u bent nu al jaren bezig uw huis van boven tot onder pico bello in orde te maken. De mooiste meubels, de duurste vloeren. Het is design hier en design daar. Misschien hebt u zelfs wel Jan de Bouvrie, of hoe heet die snuiter, ingeschakeld. Kortom uw interieur ziet er uit om de vingers bij af te likken! Fotografen van glossy woonmagazines staan dagelijks bij uw voordeur te trappelen van ongeduld om uw inboedel op de gevoelige plaat vast te leggen. Men wil de wereld de binnenkant van uw woning tonen. De oplagen van die bladen zullen tot ongekende hoogte stijgen zodra men daar in uw huis kan koekeloeren. Kortom, u heeft uw zaakjes voor elkaar.

Afijn, op een dag komt u thuis, u kijkt rond en denkt, woon ik hier? U denkt sodeju, het lijkt wel een hip hop art deco klassiek modern pop art jaren 60 yin-yang weet ik veel tentoonstellingsruimte. U denkt, het lijkt wel een vanuit de basis opgebouwde op elkaar afgestemde in naturelpastel tinten uitgevoerde trendy mondaine truttigheid waarbij vergeleken de gebochelde van Notre Dame de ultieme droomprins is van al die beeldschone heupwiegende meiden die MTV dag in dag uit bevolken. Dat is wat u denkt. Tenminste, dat zou kunnen. Let wel, niet dat ik zeg dat het geheel logisch is wat u denkt. Eigenlijk weet ik helemaal niet wat u denkt. Ik ken u niet eens, dus hoe zou ik maar bij benadering kunnen zeggen wat u denkt! Ik ben kunstenaar, geen helderziende.

Afijn, het gaat slechts om het idee, u komt thuis, kijkt om u heen en denkt, het is perfect! Mooier kunt u het zich niet wensen. En daar zit hem nu net de kneep. Het dringt met een hevige dreun tot u door, het is te perfect. In die omstandigheden, in dergelijke tragische gevallen, is nu een oplossing voorhanden. Wanhoop niet! Al die tijd, geld en moeite gestoken in uw schitterende interieur is niet voor niets geweest! Zoals de juist niet verwachtte woorden in een gedicht, zoals de afwijkende speciale noten in een wonderschone melodie, zo zal Ugly Art uw redding zijn. Met andere woorden; u koopt gewoon voor een schappelijk bedrag, desnoods van uw laatste geld, een echt New Ugly Art kunstwerk van Dick Pieter.

Vanaf de dag dat u het ophangt, dat verzeker ik u, zullen in contrast daarmee uw designmeubels nog mooier staan, nog duurder lijken. De structuur, vlam en zijdeglans van uw kostbare vloeren zullen aan rijkdom winnen. Vanaf die dag zal uw huis af zijn, uw ‘eigen’ interieur zal stralen als nooit te voor.

Ik garandeer u: vanaf die dag..., vanaf die dag zult u thuiskomen, om u heen kijken, uw oog zal vallen op het door u zelf uitgekozen New Ugly Art kunstwerk, u zult glimlachen, uw pantoffels zoeken, en alleen nog denken, ik ben thuis.

______________

(Het volgende artikeltje was oorspronkelijk opgenomen onder het kopje "toelichting recent werk". Het geeft een verklaring voor de oorsprong van Ugly Art)

New Ugly Art.
Nieuwe Lelijke Kunst, wat is dat? New Ugly Art zijn eigenlijk portretten die mislukt zijn. Hoe gaat dat? Ik ontvang een opdracht en ga aan de slag. Ik probeer dit, ik probeer dat. In ene denk ik hey dat ga ik doen, zo wordt het prachtig, fascinerend of wat dan ook. Als ik dan na een week of wat mijn atelier binnenloop om de laatste hand te leggen aan het portret doe ik een verschrikkelijke ontdekking. Ik denk, er deugt niks van. Die lieve mevrouw lijkt in de verste verte niet op wat ik heb gemaakt. Ben veel te ver afgedwaald. Het is veel te abstract, modern, gewaagd, ongewoon, wild en nog tig andere termen. Kortom, het is New Ulgly Art. Mijn leven valt in duigen want wat moet ik hiermee? Een ding weet ik zeker, ik durf dit niet naar die aardige dame te zenden.

Tja, wat doe je als kunstenaar in zo’n geval?  Wel in mijn geval denk ik, ik ben mislukt, ik kan er geen fluit van, waar ben ik aan begonnen! Waarom heb ik geen normaal vak geleerd!  Afijn, het enige wat ik kan bedenken is te doen waar ik in ieder geval wel goed in ben. Ik trek mijn regenjas aan, ga naar de kroeg en zuip daar een stuk in mijn kraag.
Na vervolgens nog een week of wat als een depressieve zombie voor me uit te hebben zitten staren krijg ik als uit het niets nieuwe inspiratie. Haastig verdwijn ik dan weer in mijn atelier. Met hernieuwde bezieling begin ik helemaal opnieuw. En zie daar, ik maak een portret waarvan ik denk, hey, die durf ik op te sturen. Een uitstekende reden derhalve weer mijn regenjas aan te trekken, naar de kroeg te gaan, en me compleet het lamlazerus te zuipen. Evenwel, deze keer van geluk.

Nieuw aan dit alles is mijn ontdekking dat ik met al die mislukte portretten ook nog iets kan doen. Ik ga ze lekker, lelijk en al, ophangen in mijn virtuele winkeltje. Want zeg nu zelf, waar ter wereld kunt je terecht voor New Ugly Art ? Vreemd genoeg krijg ik nu ook aanvragen voor New Ugly Art portretten geïnspireerd op een door hen gezonden foto. Afijn, ik hoop maar dat ik ze dan Ugly genoeg krijg want anders moet ik om die reden weer naar de kroeg. Begint alles in omgekeerde richting weer van voren af aan!

Hoe dan ook, ik hoef u niet te vertellen dat de opening van mijn kleine New Ugly Art galerie voldoende reden was mijn regenjas aan te trekken en het uitbundig te gaan vieren......

 

===

 

 

 
 

Opmerking: de oorsprong-verklaring van New Ugly Art, zou, maar hoeft niet perse, overeen te komen met de werkelijkheid. Lelijke kunst bestaat al sinds mensenheugenis, maar New Ugly Art is van deze tijd. Conceptueel ontstaan op een nietige plek in dit heelal. Het zal vele aanhangers kennen zodra men er meer van weet. New Ugly Art zal conventionele waarden op grondvesten doen schudden. New Ugly Art zal aan poten zagen, het is nooit gedacht onverwacht. Waar het allemaal om gaat en waarom, is tot op heden niet vertelt. Een ding is zeker New Ugly Art is van deze eeuw, van deze tijd. Ontstaan en bedacht waar u nu leest en kijkt. De kiem van New Ugly Art is gelegd in 2005 op deze site.

 
Home Galerie Techniek Aankoop info Links