Dick Pieter - Jij zelf als kunst? - (Portret in opdracht)  
 
 

Jij zelf als kunst.
Onder de titel "Jij zelf als kunst" kon je hier informatie vinden over opdracht portretten die ik vervaardigde. Daarin is de koers gewijzigd, daarom nu tijd voor een terugblik.

Portret opdrachten van Dick Pieter.
Voorlopig doe ik geen portretopdrachten meer, ik deed dat aanvankelijk wel. Op deze pagina vind je daarvan enkele voorbeelden. Van die opdrachten heb ik niet alleen veel opgestoken, ze hebben mij ook, althans voor eventjes, financieel onafhankelijk gemaakt . Het verhaal dat daar eigenlijk bij hoort is onverwacht, aardig, een beetje sprookjesachtig. Misschien dat ik het nog wel eens vertel. Kort gezegd, om toch een stukje van de sluier op te lichten, het heeft te maken met een dame die zich in Frankrijk had gevestigd, ik had haar eens in België ontmoet. Zonder dat ik het vroeg zorgde zij er voor dat de opdrachten binnen stroomde. Ze verkeerde in kringen waar zo iets belangeloos kon. Als klein eerbetoon aan haar is deze dame, voor wie goed kijkt en zoekt, nog op deze site te vinden. Maar zoals gezegd, misschien dat ik het hele verhaal nog wel eens vertel.

Het maken van portretopdrachten zoals ik dat deed was soms buitengewoon moeilijk. Ik werkte meestal vanaf een of hooguit enkele foto's die men mij toezond. Door die beperkte keus was ik nogal gebonden, ze spraken mij niet altijd aan. Dat lag niet aan degene die er op stond, maar gewoon aan de wijze waarop deze was afgebeeld. Bovendien bestonden ze vaak uit maar een gering aantal pixels. Bijvoorbeeld een opname gemaakt met een webcam. Of ook wel een fotootje uitgeknipte uit een klassenfoto ter grote van een cent, nog onscherp ook. Aangezien ik relatief grote portretten maak is het dan niet eenvoudig daar iets mee te doen, niet eenvoudig die te vergroten. Ik kan het wel, maar zo iets kost behoorlijk wat tijd. Dat zijn echter alleen maar technische problemen.

Het grote werk moest dan nog beginnen. In die op het eerste gezicht niet geschikte afbeeldingen moest ik iets zien te ontdekken waarvan ik niet wist of ik het vond. Ik ging dan zoeken, uitsnede bepalen, filteren, aanvullen, reduceren, scheiden, samenvoegen, verscherpen, vervloeien, strijken, versterken, vijlen, verdikken, verdunnen, extraheren en duizend dingen meer, pixels mengen en roeren als een alchemist.
Ik zocht naar iets, wat wist ik niet, tot ik het vond. Destijds wist ik zelf niet waarnaar ik zocht. Pas sinds kort weet ik dat. Misschien dat u ontdekt of vermoed wat het was wat ik vond en waarvan ik niet eens wist wat het was als ik het vond.
Als ik nu, jaren later naar die opdrachtportretten kijk, dan denk vaak, ik wist het niet, maar ze zijn het uiteindelijk allemaal, er zijn geen uitzonderingen*.

 Portret van Charmaine

 

Uitgevoerde portretopdrachten van Dick Pieter.

____

Portret van Helga

_________


___


_

 

 
*Voor wie dit te cryptisch is: het was altijd een engel die hij vond, er waren geen uitzonderingen.
 
 
Home Galerie Techniek Aankoop info Links